Која е разликата помеѓу UV-C и Far-UVC?

 

Ако сте ги погледнале производите со УВ, можеби сте забележале две различни опции: УВ-Ц и далеку-УВЦ технологија.

И двата вида производи користат бранови должини во рамките на УВ спектарот за дезинфекција на воздухот и површините, па која е разликата меѓу нив?Дали и двете можат да се користат во борбата против СОВИД-19?

Најголемата разлика е во тоа што повеќето UV-C производи користат светлина од 254 нанометри, а повеќето далеку-UVC производи користат светлина од 222 нанометри.

Што е УВ-Ц?

Научниците го открија УВ-Ц (исто така наречено гермицидно УВ) пред повеќе од еден век.Оттогаш, тој е проучуван и се користи во апликации како третман на вода и спречување на ширење на патогени во болниците.

Спектарот UV-C вклучува бранови должини од 200 до 280 нанометри.Овие бранови должини се познати по способноста да елиминираат 99,9% од патогените, како што се вирусите, бактериите, габите и спорите на мувлата.

Повеќето традиционални UV-C производи (како живините светилки со низок притисок) користат енергија од брановата должина од 254 nm, бидејќи научниците ја открија најефикасен.УВ-Ц LED диоди, кои се релативно нови на пазарот, обично се 260 до 280 nm.Други производи користат UV со широк спектар, што е комбинација на бранови должини пронајдени во опсегот UV-A, UV-B и UV-C.

Неодамна, научниците открија дека УВ-Ц светлината може да го убие САРС-КоВ-2, вирусот што предизвикува СОВИД-19.Повеќе бизниси почнаа да додаваат UV-C производи за да ги заштитат своите вработени, станари и клиенти.

Што е далеку-UVC?

Истражувачите почнаа да се фокусираат на далеку UVC во последната деценија.Far-UVC користи помал опсег на бранови должини (помеѓу 207 и 222 nm) за дезинфекција.Повеќето далеку-UVC производи содржат светлина од 222 nm.

Кога ќе ги прашате експертите во индустријата за осветлување за далеку UVC, има различни реакции.Некои експерти веруваат дека далечната UVC е безбедна за луѓето.Други велат дека нема доволно докази за да ги поткрепат тие тврдења.

Д-р Дејвид Бренер, научник од Универзитетот Колумбија, почна да зборува за придобивките од далечниот UVC неколку години пред пандемијата COVID-19.

Д-р Бренер одржа говор на TED за придобивките од далеку UVC против супербактерии како коронавирус и грип.Тој верува дека далеку-UVC е алатка што може да се користи за ограничување на преносот на SARS-CoV-2 на јавни места.

Д-р Бренер го продолжува своето истражување за далечно-UVC и штотуку објави студија во јуни објаснувајќи како далеку-UVC ги убива коронавирусот.

Меѓународната асоцијација за ултравиолетови го зазема спротивниот пристап и верува дека далеку UVC сè уште не е подготвена за широко распространети апликации.Нивниот аргумент се заснова на ограничено тестирање на луѓе.

Сепак, научниците почнуваат да тестираат далеку UVC на луѓе.Студијата објавена во август 2020 година ја тестираше безбедноста на светлината од 222 nm на човечка кожа.Научниците ги изложиле пациентите во болницата во Јапонија на дози високи до 500 mJ/cm2.

За да го ставиме тоа во перспектива, сегашната граница на прагот за далеку-UVC производи е помеѓу 22 и 23 mJ/cm2.

УВ-Ц производи наспроти производи Далеку-УВЦ

Сега кога ги знаете добрите и лошите страни на UV-C и far-UVC, како тие навистина се спротивставуваат?

Еве споредбена табела:

  УВ-Ц Далеку-UVC
Бранова должина 254 nm 222 nm
Безбедно за кожата и очите No Да
Евиденција за следење 100+ години 10+ години
Достапност на производот Широк опсег Ограничени

Најверојатно ќе видиме повеќе далеку-UVC производи на пазарот во месеците и годините што доаѓаат бидејќи повеќе производители се фокусираат на технологијата.Научниците го продолжуваат своето истражување за безбедноста.

Во меѓувреме, UV-C производите продолжуваат да бидат солиден и сигурен извор на дезинфекција за широк спектар на индустрии, вклучувајќи хотели, продавници, ресторани, училишта и многу повеќе.

 


Време на објавување: 18-10-2022 година
WhatsApp онлајн разговор!