Температура на бојата - што е скалата на Келвин?

боја-температура на скала

 

 

 

Која е температурата на бојата?

Температурата на бојата е дефинирана како „температура на идеален радијатор со црно тело што зрачи светлина со боја споредлива со онаа на изворот на светлина“.(Википедија) Ацрно телое објект кој го апсорбира целото зрачење, кое вклучува видлива светлина, инфрацрвена светлина, ултравиолетова светлина итн.

Лаички кажано, температурата на бојата се користи како метод за опишување на карактеристиките на бојата на топлина или студ на изворот на светлина.

Температурата на бојата, во пракса, е корисна само за извори на светлина кои спаѓаат во спектар на бои од црвеникаво/портокалова (заснована на жолта) до бела (заснована на сина боја).Тоа е затоа што овој спектар тесно одговара на зрачењето на црното тело, додека виолетовите и зелените не.

Овој опсег на бои може да се види кога се загрева металот, кој првично емитира црвено светло кое преминува од портокалово до жолто, потоа од бело во сино.

На спектарот на температури на бојата му се доделуваат нумерички вредности, измерени во степени на Келвин.И овие вредности се користат за да се опише бојата што се емитува од тела при работа со осветлување.

 

Скала за температура на бојата на Келвин за светлечки тела

2000K-3000K: дава топол бел/жолт сјај (нијанси на свеќи)

3100K-4500K: Дава светол, студен бел сјај

4600K-6500K:Дава остар сјај на дневна светлина (бели/сини нијанси)

 

Апликации за температура на боја:

Температурата на бојата има важни импликации за осветлувањето.Амбиенталното осветлување бара многу различна температура на бојата од просторот посветен на детални задачи.Поради оваа причина, имаме усогласено општ водич за да објасниме кој тип на простор бара која температура на бојата, за подобро да ви помогнеме да ја одредите точната температура на бојата за вашата апликација.

2700K – Топло бело

Оваа температура на бојата најчесто се користи во домовите, рестораните и хотелите поради топлиот, пријатен и привлечен сјај - слично на зајдисонце или свеќи.

3000K - меко бело

Мека бела температура сè уште дава топлина, но малку повеќе јасност за завршување на задачите.Оваа боја е честа појава во бањите и кујнските области.

3500K - неутрално бело

Неутралното бело ја имитира природната светлина на „средината на денот“ и е идеално за простори за кои е потребна будност, како што се канцелариски простори и продавници на мало.Оваа светлина е сè уште топла и лесна за очите, но промовира фокусирани активности.

4100K - Ладно бело

Кога околината бара поголема прецизност, ладно бело светло е идеално.Оваа боја на осветлување се користи главно во професионални гаражи и продавници за храна, на кои им треба јасно осветлување за работниците и клиентите да ги видат деталите кога работат на автомобилот и боите на храната што е можно поправилно.

5000K - Светло бело

Некои локации бараат многу светло бело осветлување за крајна јасност.Овие простори вклучуваат магацини, спортски стадиони, болници, ER соби и други индустрии каде што е потребна најсветлата светлина за правилно извршување на задачите.

6500K - дневна светлина

Оваа температура на бојата има очигледен син тон и ја имитира природната дневна светлина од сонцето.Најчесто се користи за земјоделство во затворени простории, оранжерии и други земјоделски цели.

 

Како што можете да видите, скалата на температурата на бојата е исклучително важна при изборот на уред за осветлување.Секоја локација и околина бара различни светлосни тонови за најдобро да одговараат на активноста во тие простори, а погрешната боја може многу да влијае на продуктивноста на работниците или на квалитетот на работата.За да ја одредите температурата на бојата што ви треба, земете го предвид типот на задачи што ќе се завршат во тој простор или видот на чувството што сакате да го пренесете.


Време на објавување: Сеп-05-2022 година
WhatsApp онлајн разговор!